*

Content

Velkommen, Gjest. Vennligst logg inn eller registrer deg.
desember 11, 2019, 02:06:22 am

Logg inn med brukernavn, passord og innloggingstid

Permissions

Skrevet av Emne: Oppskriftene fra Hellesøy 1-3 april 2011  (Lest 3807 ganger)

Utlogget m-chri

  • Hero Member
  • *****
  • Innlegg: 703
Oppskriftene fra Hellesøy 1-3 april 2011
« på: april 04, 2011, 10:56:48 pm »
Ny tur betyr nye muligheter.  Men vi har opplevd på de senere turene, at menyvalget kan være en utfordring ettersom planlagt hovedfangst nærmest uteblir totalt, eller taes i såpass små størrelser at det ikke går å mette alle på samme fiskeslag.  Eller vi opplever som denne gang, at været er for dårlig til å oppsøke gode fangstplasser.  Vi hadde derfor et par varianter på lur, men endte med å kunne servere planlagt forrett og dessert, mens hovedretten ble ny.  Oppskriftene her er basert på 4 porsjoner.

Kamskjell med champagne.

2-3 kamskjell pr. person
1 moden avokado
100 gr. kokte grønne erter
1 sitron
1 lime
Tabasco saus
Maldon salt
nykvernet pepper
Lakserogn/løyrom eller lodderogn (du ønsker den orange fargen)

Til vinagretten trenger du følgende:

5 ss olivenolje
2 ss limesaft
4 ss finhakket agurk kjøtt
4 ss finhakket tomatkjøtt
3 ss finhakket salatblad
salt
pepper
1//2 kopp champagne

1.Stek kamskjellene veldig lett, slik at de er svakt brune, sett til avkjøling i kjøleskap til de er helt kalde.
2. Rense avokadoen, og bland inn ertene med stavmikser.  Juster sødmen med litt sitron og lime saft slik at pureen er svakt søtlig men med sitrus preg.  Krydre lett med salt, pepper  og tabasco.
3. Forvell tomaten og ta av skallet. Fjerne innmaten, slik at du bare har kjøttet igjen. Skjær av det ytterste grønne skallet på agurken.  Finhakk og bland alle ingrediensene til vinagretten, ikke glem champagnen.
4. Legg kamskjellene i midten, hell vinagrette over, og legg en liten skje med avokadopurre oppå.  Topp det hele med en teskje rogn øverst.

Serveres med champagne til drikke.  Syrligheten i denne retten ligger akkurat litt over syrligheten i champagne, noe som gjør dette til en suveren kombinasjon.

Champagne er dyrt om du vil ha kvalitet.  Anbefalte champagner ligger fra 200 kroner til litt over 300 kroner.  Vi benyttet Charlemagne Blanc de Blancs Reserve, Brut Champagne, men du kan også bruke en Ruinart Brut, en Louis Roederer Brut, en Agrapart Blanc de Blancs Brut Millesime eller en Bollinger Special Cuvee Brut, alle nydelige champagner du finner i svalrommet på vinmonopolet.  En nytelse bare å besøke, det rommet...

Paella med skalldyr.

500g pakke med lettkokt ris
en flaske konsentrert kylling eller hønsekraft
en boks store reker
en boks krepsehaler
10-15 kamskjell, kuttet i mindre stykker
litt småstykket fisk om du har
en rød, en grønn og en gull paprika
2 løk
en rødløk
sjalottløk
en boks hakkede tomater
flytende margarin
'Like safran', et safranlignede krydder du får i innvandrer butikker
salt
pepper

Tøm all risen i en høykantet bakke eller langpanne.  Bland all kyllingkraften ut med vann til du ha vel en liter væske.  Ha dette i langpannen og dekk over med aluminiumfolie.  Sett i ovnen i 15 minutter på 180 grader C.  Finhakk all løken og stek dette blankt i en panne.  Tilsett tomat fra boksen og krydre med salt og pepper.  Strimle all paprikaen ca. 5 cm lange.
Ta ut langpannen og bland inn 'Like Safran' til du har den velkjente gule fargen på risen.  Bland inn løk, paprika, reker, krepsehaler, eventuell fisk og kamskjell.  Dekk på nytt med aluminiumfolie og sett tilbake i ovnen 5-10 minutter.  Strø over litt Maldon salt før servering.  Dette er en variant av spansk Paella, de benytter ofte haneskjell og blåskjell som kan legges oppå de siste minuttene i ovnen.  Både spanske og italienske rødviner går godt til denne retten.  Vi benyttet en franskmann basert på Pinot Noir druen, en vin som var valgt ut fra at vi skulle ha torsk til hovedrett.  9 av 10 var fornøyd med denne vinen.

Creme Catalan

3 dl fløte
30 gr. sukker
2 eggeplommer
1/4 ts revet muskatnøtt
1/4 ts malt kanel
skallet av en appelsin, bare det orange
skivede mandler
10 gr sukker

1. Bland fløte, sukker, eggeplommer, muskat, kanel og appelsinskall i en bolle. Rør til sukkeret har løst seg opp.
2. Hell røren i ovnfaste porsjonsformer og bak i ovnen i 20 minutter på 180 grader C.
3. Rist mandlene gylne i en tørr panne, legg til kjøling på bakepapir og strø over sukker.
4. Server kremen med mandlene på toppen.

Her kan man bruke en rik og søt hvitvin.  Søt madeira eller en halvsøt sherry passer også bra.  Du kan også prøve en hvitvin basert på muscat druen, for eksempel en muscat de beaumes-de-venise.  På grunn av begrensede midler på denne turen lot det seg ikke gjøre å prøve dette vinvalget.

Vinvalg med varenummer nederst.



« Siste redigering: april 05, 2011, 03:48:05 pm av m-chri »

Utlogget caro

  • Dykkegal
  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Innlegg: 1831
Sv: Oppskriftene fra Hellesøy 1-3 april 2011
« Svar #1 på: april 06, 2011, 02:50:32 pm »
Fantastiske retter. Jeg pleier å si at man må kjøpe kalender for å få oppskrifter, men det er kanskje litt lenge å vente  ;)
93 83 61 81